Een tedoenlijst maken in 10 minuten
Bij het maken van een tedoenlijst gaat het niet om de lijst zelf. Het gaat om de actie die er op volgt. Schrijf daarom snel wat dingen op en begin meteen aan de uitvoering. Op basis van de resultaten van je acties pas je vervolgens je lijst weer aan.

Het is een proces van gewenning. De valkuil is dat je steeds weer je acties voor je uitschuift. Dit komt omdat je geen goed beeld hebt van de dingen die je wilt doen. Hierdoor blijf je te lang stilstaan bij de vraag wat je nu precies wilt bereiken.

Je kunt daarom het beste vanaf nu andersom te werk gaan. Niet nadenken, gewoon beginnen. Dat is de enige manier om resultaat te krijgen. En dat resultaat, of het nou positief of negatief is, gebruik je als feedback voor je vervolgacties.

Hier de 3 stappen om in actie te komen:

1. Hou een brainstorm van 10 minuten.
Schrijf! Doe dat 10 minuten lang aan een stuk door. Noteer alles wat in je opkomt. Het maakt niet uit of het nou te maken heeft met het afronden van een vervelende klus of met het vervullen van je levensdoel. Zolang het maar dingen zijn die jij kunt doen.

2. Kom in actie.
Zet direct na de 10 minuten de eerste stap. Ook hier niet teveel nadenken, maar gewoon beginnen.

3. Pas je tedoenlijst aan op basis van de resultaten van je acties.
De resultaten die je krijgt uit je acties leveren input op voor het aanpassen van je tedoenlijst. Het is belangrijk om ook de negatieve resultaten te zien als een leerpunt voor toekomstige acties. Dingen lopen nou eenmaal niet altijd zoals je wilt. Maar zolang je ook de minder leuke resultaten gebruikt om van te leren, kan er niets misgaan.
www.tedoenlijst.nl
Disclaimer
Website under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License