Hoe weet je of iets op je tedoenlijst moet blijven?
Het antwoord op de vraag ‘wat is belangrijk?’ is voor iedereen anders. Ik daag je uit om erachter te komen welke zaken er voor jou toe doen.

Zodra je werkt aan iets wat je echt wilt, dan voel je dat. Je komt in een flow terecht waarbij alles vanzelf lijkt te gaan. Je zult het merken aan de volgende vijf criteria.

1. Geld speelt geen rol
Wanneer je werkt aan iets belangrijks zijn er geen obstakels meer. Je vindt moeiteloos oplossingen voor alle problemen. Een krap budget speelt geen rol omdat het je niet uitmaakt hoeveel het kost. Geld is geen overweging ten aanzien van je levenswerk. Dit gaat ook op voor de vraag hoeveel geld je wilt dat je werk uiteindelijk gaat opleveren.

2. Tijd speelt geen rol
Als tijd een rol speelt, dan betekent dat dat zaken binnen een bepaalde periode klaar moeten zijn. Gebruik maken van een deadline is echter niet zinvol als de zaken hoe dan ook moeten worden afgerond. In het geval dat de werkzaamheden voor jou van wezenlijk belang zijn, kun je beter kiezen voor ‘alle tijd van de wereld.’

3. De mening van anderen speelt geen rol
Wat maakt het uit wat anderen er van vinden als het voor jou belangrijk is? Mensen in je naaste omgeving zullen vaak een mening hebben over de dingen die je doet. Het geeft aan dat iedereen anders is en daarom anders tegen de zaken aankijkt. Wanneer het gaat om jouw missie, dan zal de houding van anderen je gedrag niet beïnvloeden.

4. Het resultaat speelt geen rol
Er wordt vaak gepleit om doelen SMART, ofwel meetbaar, te formuleren. Het is belangrijk om te weten waar je voor gaat, maar het is geen vertrekpunt. De voornaamste resultaten zijn namelijk niet meetbaar. Hoe meet je bijvoorbeeld of je je ergens gelukkig bij voelt? Als je werkt aan iets belangrijks sta je zelden stil bij de vraag waar het allemaal toe leidt, omdat dat vanzelfsprekend is.

5. Vaardigheden spelen geen rol
Iemand die werkt aan iets belangrijks zal nooit zeggen: ‘dat kan ik niet’. Nieuwe dingen leren levert geen beperkingen op als je werkt aan zaken die er echt toe doen. Je weet jezelf moeiteloos de nieuwe vaardigheden aan te leren die nodig zijn voor het werken aan je missie.
www.tedoenlijst.nl
Disclaimer
Website under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License