Meer vertrouwen bij het uitvoeren van je tedoenlijst: 10 acties
Ook succesvolle mensen hebben last van onzekerheid. Het geheim van succesvolle mensen is dat ze ondanks hun gebrek aan zelfvertrouwen toch aan de slag gaan. Iedereen heeft er last van. We gaan er alleen allemaal op een andere manier mee om.

Hier zijn 10 voorbeelden van manieren waarop je door je gebrek aan zelfvertrouwen heen kun breken.

1. Hou een gedaan-lijst bij
‘Gedaan is beter dan perfect.’ Dit is mijn favoriete quote op het gebied van productiviteit. Het gaat er immers niet zozeer om dat je iets tot in de puntjes afrondt. Kern is dat je in beweging bent. En blijft. Iets tot in perfectie willen afmaken zorgt er alleen maar voor dat je stil blijft staan.

2. Wacht niet op de goedkeuring van anderen
Wat anderen denken is niet relevant. Ik herhaal: wat anderen denken is niet relevant. En zo kan ik deze zin nog wel 100 keer herhalen. Het lijkt er alleen op dat het maar zelden tot iemand doordringt. Mensen zijn niet zo vaak met jou bezig, ook al denk je het omgekeerde. Ze zijn maar wat druk met zichzelf. En als ze al met jou bezig zijn, dan is hun mening hoogstwaarschijnlijk verdraaid door hun eigen, subjectieve, veronderstellingen. Dus, voor de laatste keer: wat anderen denken is niet relevant.

3. Leer iets nieuws
Te weinig zelfvertrouwen komt voort uit te lang blijven hangen in het verleden. En dat is een zinloze bezigheid. Het verleden is gedaan, gebeurt en keert niet meer om. Je kunt beter de huidige situatie als uitgangspunt nemen om vervolgens een strategie te bepalen hoe je kunt bereiken wat je wilt. Bijvoorbeeld door te kijken hoe je de dingen het beste kunt aanvliegen. Van iets nieuws leren is nog nooit iemand slechter geworden.

4. Doe alsof
Als je wilt dat er iets gebeurt moet je niet gaan zitten wachten tot het je overkomt. Je zult aan de slag moeten. En als je niet weet hoe dat moet, doe dan gewoon alsof. Tover een lach op je gezicht, neem een houding aan alsof het je allemaal niks kan schelen en realiseer je dat je meer weet dan je denkt. Het lijkt op het eerste gezicht een kunstmatige houding, maar als je het eenmaal probeert zul je al snel merken dat je er mee vertrouwt raakt.

5. Stop met uitstellen
Uitstelgedrag is angst. Neem geen genoegen met een andere verklaring. Om de een of andere reden heb je in je hoofd zitten dat iets doen gaat leiden tot iets vreselijks. Het is belangrijk om lang stil te staan bij deze argumentatie. Schrijf het desnoods een keer uit in enkele A4-tjes, totdat je voor jezelf duidelijk hebt waar deze angst precies vandaan komt. Pas dan zul je zien hoe onredelijk je bent om de gedachte dat actie gaat leiden tot iets vreselijks te geloven.

6. Gebruik positieve affirmaties
Positieve affirmaties zijn korte veronderstellingen die je op weg helpen met het afbreken van je bezwaren. Een affirmatie hoeft niet per se waar te zijn, het is alleen een middel om je denken in een positieve richting te duwen. Bijvoorbeeld door jezelf voor te houden dat je het kan. Bedenk ook zelf een paar affirmaties die je op weg helpen.

7. Accepteer je angst
Iedereen heeft angst. Er zijn geen uitzonderingen. Toch zijn er nog steeds mensen die, ondanks hun angst, resultaten bereiken. Het verschil is dat deze mensen ondanks hun angst, gewoon doorzetten. Het recept is simpel: Accepteer je angst en ga aan de slag. Het werkt bij anderen, dus waarom niet bij jou.

8. Doe iets waar je goed in bent
Succes brengt zelfvertrouwen. Iemand die ergens succesvol in is, bijvoorbeeld een schrijver, slaat niet ineens een andere weg in zodra hij zijn boek geschreven heeft. Hij gaat door met waar hij goed in is. Doe daarom regelmatig dingen die niet te simpel zijn, maar waar je wel goed in bent. Het helpt je herinneren dat je in staat bent om resultaten te bereiken.

9. Maak fouten
Bezig zijn betekent fouten maken. Het is onlosmakelijk verbonden aan dingen doen. En bovendien is het leuk. Je leert ervan en het levert mooie verhalen op. Je hebt het gedaan, maar het ging fout. Zal iemand je daarom uitlachen? Ik denk het niet. Mensen waarderen vaak de poging meer dan het resultaat.

10. Volg je intuïtie
Je intuïtie volgen betekent doen waarvan je het gevoel hebt dat het juist is. Volg geen leugen, volg niet de mening van anderen, volg geen stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je het niet kan. Ga voor wat jij wilt.
www.tedoenlijst.nl
Disclaimer
Website under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License